Gister was het blue Monday, de dag die te boek staat als de meest deprimerende dag van het jaar.
Hoe ben jij deze dag doorgekomen? Heb je gebruik gemaakt van alle wijze adviezen die je kunt vinden op internet? En hebben ze geholpen? Ben je vanochtend fris en fruitig en vol nieuwe energie je bed uit geklommen en vol enthousiasme aan deze gloednieuwe dinsdag begonnen? Of keek je vanochtend in de spiegel en was je eerste vraag “waar ging het mis’?
Misschien toch leuk om even stil te staan bij waar Blue Monday zijn roots heeft.
Blue Monday komt oorspronkelijk van ‘feeling blue’ en dateert uit de tijd dat wij nog met zeilschepen de wereld rond reisden. Wanneer op zee een kapitein of officier aan boord stierf, verfde men een blauwe band rondom het schip, zodat duidelijk was dat de terugkomst in de haven geen feest inluidde. Menigeen op de kade hield zijn hart vast bij het zien van een blauwe band. En zo kwam het dat Blue Monday werd vertaald als zwarte maandag.
15 Jaar geleden pakte de Britse psycholoog Cliff Arnall dit concept op. Hij constateerde er veel mensen op de laatste maandag van een volle week in januari zich meer somber voelden dan op andere dagen van het jaar. Daarop ontwikkelde hij een formule waarmee hij dit kon bevestigen. En ondanks dat deze formule op geen enkele wijze wetenschappelijk is onderbouwd (het heeft de beste man zelfs zijn baan en goede naam aan de universiteit gekost), is Blue Monday toch de meest deprimerende dag van het jaar geworden.
Misschien omdat de praktijk van alledag er toch een is van herkenning. Weliswaar geen schip met blauwe band, maar wel meer hedendaagse hindernissen. Met Oud en Nieuw proostten we immers op een nieuw jaar vol nieuwe kansen en beloften om eind januari tot de ontdekking te komen dat er nog bar weinig is veranderd. Je nieuwe voornemens zijn verder uit het zicht dan ooit, je snakt naar een biertje met alcohol, de dagen zijn koud en donker, de zomervakantie is nog heel ver weg en ook de uitbetaling van je nieuwe loonstrook is nog uit het zicht terwijl op je bankrekening de alarmbellen al zachtjes rinkelen. En laten we niet vergeten dat maandag ook nog de eerste dag van een nieuwe werkweek is. Dus tja…… Genoeg reden om even bij de pakken neer te gaan zitten.
Eigenlijk is Blue Monday slechts een concept van een ambitieuze man en staat los van de gebeurtenissen die maken dat je je somber voelt. Dit neemt niet weg dat het heel fijn kan zijn om een dag van de week de schuld te geven van je misère en dat het je kan helpen om te kiezen voor de op internet aangeboden ‘zoethoudertjes’. Echter als ‘feeling blue’ je als een trouwe metgezel blijft volgen kun je ook voor het meer serieuze werk kiezen en aan de slag gaan met dat wat je geen vreugde meer geeft. Je maakt dan de overstap van korte termijn geluksmomenten naar lange termijn geluk.
Ben je klaar met Blue Monday als schuldige aanwijzen voor hoe jij je voelt en klaar voor het betere werk, weet dat je bij First step to Happines je eerste stap kunt zetten van een crappy naar een happy life.